Magie of werkelijkheid


Binnen de Emotieve Therapie gaan we ervan uit dat wij allemaal onze eigen werkelijkheid scheppen. Daar heb ik het al eerder over gehad. We doen dat vaak onbewust en soms negatief. Hoe bewuster we worden, hoe bewuster en positiever we onze eigen werkelijkheid kunnen creëren.

Nou is dat allemaal wel heel makkelijk gezegd, maar het roept ook nog een hoop vragen op, bijvoorbeeld:

  • Ben ik echt zelf de schepper van mijn eigen werkelijkheid of is het toch een hogere macht die dat doet? God, het universum…?

  • Als ik mijn eigen werkelijkheid zou creëren waarom zou ik dan dingen scheppen die ik niet fijn vind, zoals ziekte of geweld?

  • Ik kan toch niet toveren! Ben ik niet juist weg bij de realiteit als ik zo denk?

  • Wanneer is iets magisch denken?

  • Hoe werkt het?

  • Het lukt me niet om mijn eigen werkelijkheid bewust en positief te creëren, hoe kan dat?

Ik wil niet pretenderen dat ik alle antwoorden op deze vragen heb en ook niet dat ik altijd en alleen maar een positieve werkelijkheid voor mezelf schep, maar ik kan wel met jullie delen hoe ik hier zelf tegenaan kijk.

God, het universum…?

In mijn ogen is er geen verschil. Als we ervan uitgaan dat alles wat er is, bestaat uit energie, zoals steeds meer door de kwantumfysica wordt aangetoond, dan is dat dus wat er is: energie. Het enige verschil zit in de frequentie van de energie.

Ik maak graag een vergelijking met het lichaam van de mens. Onze cellen vormen ons lichaam, als we een eicel en een zaadcel samenvoegen, ontstaat er een nieuw lichaam (dat scheppen we dus al zelf). Het is zelfs mogelijk om vanuit één cel een nieuw lichaam te scheppen omdat die ene cel al het DNA bevat wat daarvoor nodig is.