top of page

De corona flipperkast


Van intense verbondenheid en naastenliefde tot extreme angst en uitbarstingen van huiselijk geweld; als balletjes in een flipperkast kunnen emotionele ladingen ons alle kanten op slingeren. Of we nu alleen opgesloten zitten of met een heel gezin of dat we dubbele diensten draaien in de zorg, er zullen weinig mensen zijn die emotioneel onberoerd blijven door de corona crisis.

Ik zal niet de enige zijn die in het begin van deze crisis dacht dat het allemaal wel mee zou vallen. Dat het belachelijk en zwaar overdreven was om hele landen plat te leggen voor een virus dat in de meeste gevallen slechts lichte klachten geeft. Maar de constante stroom aan mediaberichten hebben bij veel mensen de angst aangewakkerd voor dit virus. Wat als ik ziek wordt? Kan ik mijn werk nog wel doen? Hoe krijg ik nieuwe klanten? Kan ik mijn huur of mijn hypotheek nog wel betalen? Is er straks nog wel genoeg te eten? Corona treft ons in onze existentiële angst. Een angst van waaruit we iets doen wat we ons 3 maanden geleden nog niet hadden kunnen voorstellen: thuisblijven. Een onwerkelijk gevoel geeft mij dat.

Rampscenario’s of een nieuwe economie

Op social media kom ik veel verschillende scenario’s tegen. Rampscenario’s en samenzweringstheorieën die veel argwaan kunnen opwekken, wisselen elkaar af met berichten over de komst van een nieuwe economie waarin de welvaart eerlijker verdeeld zal worden en waarin het milieu zal herstellen. Ik weet niet wat ik hier allemaal van moet geloven. Ik ga ervan uit dat op een gegeven moment vanzelf duidelijk wordt wat wel of niet waar is. Ondertussen kies ik ervoor om zoveel mogelijk de positieve stroom te blijven volgen zonder de gevaren te negeren. Vanuit mijn overtuiging dat je aantrekt waar je op focust, kies ik voor de stroom waarin ik zie dat gevoelens van naastenliefde groeien. Dat er allerlei lieve en steunende initiatieven ontstaan. Ook de berichten van de verbeteringen van de luchtkwaliteit en herstel van de natuur volg ik graag. Ik zie om me heen dat er een herwaardering komt van wat we wel hebben: een fijn huis, een wandelingetje in de buurt en een huisdier die ons tegen eenzaamheid beschermt. Ik ben op zoek naar zingeving: wat kunnen we van deze periode leren. Iedere crisis is een kans op transformatie. Ik ben ontzettend nieuwsgierig waar we uiteindelijk gaan uitkomen.

Het helpt mij dat ik veel van mijn emotionele ladingen kwijt ben. Ik ben niet meer zo snel bang. Ik heb vertrouwen in mezelf en heb vaker in mijn leven moeilijke periodes overwonnen. Ik merk dat ik rustig kan blijven en kan kiezen hoe vaak ik mij laat informeren over de stand van zaken. Ik merk ook dat ik geniet van de mogelijkheid tot uitrusten die het brengt. Ik herkende me in trendvoorspeller Lidewij Edelkoort die bij VPRO’s Tegenlicht verklaarde dat ze sinds lange tijd gelukkig was: “Ik moet niets meer,” zei ze. De kans dat ze failliet zou gaan, was groot volgens haar, maar ze was er niet bang voor.

Emotionele balans

Maar niet iedereen is hiertoe in staat. Gevoelens van eenzaamheid kunnen je overspoelen. Zorgen over het mogelijke verlies van geliefden of ons inkomen kunnen je ’s nachts wakker houden en als je met meerdere mensen in een huis woont, kunnen de spanningen oplopen. Dat kan leiden tot uitbarstingen met verbaal of fysiek geweld, ook bij mensen die normaal gesproken in harmonie met elkaar leven. Kinderen die al in een onveilige thuissituatie woonden, krijgen geen adempauze meer omdat ze niet naar school kunnen en hun ouders volle dagen thuis zijn. Dit soort berichten zijn zorgwekkend.

En dan zijn er natuurlijk ook de mensen die nu harder werken dan ooit, bijvoorbeeld onze zorgmedewerkers. Artsen en verpleegkundigen die nauwelijks meer thuiskomen om te slapen en te ontspannen. Die vol over hun grenzen gaan om zoveel mogelijk mensen te helpen. Zij zien de schrijnendste gevallen en ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is om los te laten als je zoveel mensen ziet lijden en sterven. Hebben zij überhaupt nog wel een uitlaatklep als ze dit werk doen, nu bijvoorbeeld de sportscholen gesloten zijn. Natuurlijk liggen hier burn-outs op de loer.

De manier waarop je met de coronacrisis omgaat, laat veel zien over je emotionele balans. Een combinatie van gevoelens van compassie, rust en vertrouwen kan helpen om door deze periode heen te komen. Lukt dat niet, dan is de oorzaak daarvan dat je last hebt van emotionele ladingen. Gevoelens van angst, boosheid en verdriet kunnen dan de overhand hebben en je normale relativeringsvermogen onderuit halen.

Hoe gaat het met jou?

Hou je het vol op dit moment? De eenzaamheid, angst, boosheid, het verdriet, het gemis van geliefden? Of merk je dat het niet meer gaat? Ben je een balletje geworden in een flipperkast waardoor je woest wordt op je partner of je kinderen om de kleinste dingen? Of dat je je bed niet meer uitkomt, omdat je het gevoel hebt dat het allemaal geen zin meer heeft? Let op jezelf en anderen en zoek hulp als het niet meer gaat. Emotieve Therapie helpt je om emotionele ladingen, die te maken hebben met angst, boosheid of verdriet, te neutraliseren, waardoor je deze periode makkelijker aankunt.

Heb je hulp nodig? Kijk dan op www.emotievetherapie/therapeuten de meesten van ons werken op dit moment online.

Emotieve coronahulp

Als docententeam van Opleidingsinstituut SET hebben wij, voor mensen die echt vastlopen en zo snel mogelijk hulp nodig hebben, een hulpdienst in het leven geroepen. Wij willen graag ons steentje bijdragen en mensen die het nu moeilijk hebben ondersteunen middels een eenmalig gratis online consult. Als je het op dit moment niet meer aankunt, kunnen wij je met praktische technieken tot rust krijgen en balanceren.

Bij ons is jouw psychische gezondheid in goede handen. Wij zijn allen gecertificeerde emotief therapeuten én docenten aan Opleidingsinstituut SET.

Emotieve Therapie is een vernieuwende, praktische en concrete therapievorm waarmee je snel en blijvend loskomt uit oude pijn en terugkerende patronen in je dagelijks leven. Emotieve Therapie leent zich uitstekend voor online ondersteuning.

Ons team bestaat uit:

Ronald Duchateau: www.emotievetherapie.com 06-20069755

Haike Germann: www.emotievetherapie.nu 06-46495505

Dolf van Craanenburgh www.emotievetherapie.pro 06-15077821

Alex Ariaens www.regie-emotievetherapie.nl 06-45172606

De consulten vinden plaats tijdens kantooruren. Het kan zijn dat we op het moment dat je belt bezig zijn met een sessie. Probeer het dan bij een van de anderen of spreek je naam en telefoonnummer in, dan word je zo snel mogelijk teruggebeld.

Recente berichten
Uitgelichte berichten
Search By Tags
bottom of page