top of page

Van afwijzing naar verbinding


In mijn laatste blog schreef ik over de negatieve koppeling van liefde aan prestatie. Dat is één van de koppelingen waar we in de Emotieve Therapie mee werken. De andere is de negatieve koppeling van liefde aan afwijzing. Dat wil zeggen dat afwijzing gelijkgesteld wordt aan liefde. Op het eerste gezicht lijkt dat krom. Voor het onderbewuste bestaat er echter geen positief of negatief. Aandacht is aandacht en aandacht is liefde.

Voor veel mensen is dit wel herkenbaar, want iedereen kent kinderen (en volwassenen) die negatieve aandacht vragen. Het is beter negatieve aandacht te krijgen dan vergeten te worden, dan helemaal niet gezien en gehoord te worden. Zelfs in de politiek speelt dit: “Als ze maar over je praten, op welke manier dan ook, dan is het goed. Als er in plaats daarvan helemaal niets over je gezegd wordt, ben je niet belangrijk.”

Daar gaat het om: het gevoel belangrijk te zijn, het gevoel dat je er mag zijn.

Wat moet je doen om er te mogen zijn? Presteren? Zorgen voor de ander? De beest uithangen? Ziek worden? Als de aandacht die je krijgt afwijzing, kritiek of slaag is, dan wordt dit de manier waarop je er mag zijn. Dit creëert een patroon in het dagelijks leven waarin de persoon op zoek gaat naar deze vorm van aandacht. Dit is wat hij kent. Als hij mishandeld is, kan hij een partner zoeken die hem ook weer mishandelt of die hij zelf mishandelt. Als hem altijd is verteld dat hij niets waard is, kan hij een partner zoeken die hem dit ook vertelt. En zelfs als hij te horen krijgt dat zijn partner van hem houdt, dan is de kans groot dat hij het niet kan geloven en dat hij de woorden of de intentie vervormt, bijvoorbeeld: “Ze zal wel iets van me gedaan willen krijgen.” Of: “Ze is eigenlijk verliefd op die andere vent, maar ze wil niet dat ik dat weet. Ik heb haar wel naar hem zien kijken.” Hij wordt boos omdat hij het gevoel heeft dat ze tegen hem liegt. Zijn partner kan wanhopig worden: “Wat moet ik nog meer doen om hem te laten weten dat ik echt van hem houd?” Ze voelt zich afgewezen omdat hij haar liefde niet accepteert.

De kans is groot dat deze relatie geen stand houdt. De man heeft zo gezegd zijn eigen afwijzing ‘waar’ gemaakt. Hij kan dan in therapie gaan omdat het hem niet lukt om de verbinding met een ander in stand te houden.

Wat doen we dan in de Emotieve Therapie? Het wordt inmiddels bekend: de ladingen van het patroon afhalen en neutraliseren in het gevoelscentrum in de buik. De ladingen kun je zien als kralen en het patroon als de ketting. Op het moment dat je de kralen eraf haalt, verbreekt de ketting en vervalt het patroon in het dagelijks leven. De cliënt krijgt dan de mogelijkheid terug om zich te verbinden. Toch kan het zijn dat de cliënt het patroon dan nog een tijdje in stand houdt. Hij heeft deze weg zijn hele leven lang gevolgd. Het is een gewoonte geworden. Het ego is er nog niet helemaal zeker van dat het nu echt over is. Het ego leert door ervaring. Doordat de ladingen eraf zijn, komen nieuwe positievere ervaringen vanzelf. Door nieuwe ervaringen op te doen zal de cliënt de patronen blijvend achterwege kunnen laten. De cliënt hoeft niets te doen om dit te laten gebeuren. Hij kan het proces echter versnellen door bewust te gaan oefenen met nieuw gedrag.

Inzicht is ook belangrijk om het bewustzijn van deze gewoontepatronen te vergroten. Hoe maakt iemand zijn eigen afwijzing waar. In een volgend blog zal ik daar nog een keer op terug komen.Voor nu ben ik benieuwd of jullie dit herkennen en hoe jullie omgaan met afwijzing in het dagelijks leven.

Recente berichten
Uitgelichte berichten
Search By Tags
bottom of page