Het scheppingsverhaal van Eth, deel 2: Eth's evolutie


Prinses Eth, de toekomstige koningin van de Stam van de Reuzenschildpadden, stond stevig met haar poten in de klei. Ze was gegroeid op geestelijk, lichamelijk en emotioneel gebied en er was niet veel meer wat haar nog omver zou kunnen werpen. Jaren geleden was ze uit haar evenwicht geraakt en op haar rug terecht gekomen. Ze was toen op het nippertje gered door prins Mili, de grote Beer die de beschermer is geworden van de wijsheid van Eth.

Deze wijsheid gaat over trauma, pijn, verlies, angst, boosheid en verdriet. Het gaat over hoe je er mag zijn in liefde en hoe sommigen proberen er niet te zijn vanuit liefde. Het gaat over hoe liefde vervormd wordt. Maar de wijsheid gaat er vooral over hoe je de pijn oplost.

De kennis groeit, ontwikkelt en verandert. De wijsheid van Eth leeft!

Rodu, als Arend/Wolf, heeft een ritme gevonden om de wijsheid te verspreiden en over te brengen. Ook hij is gegroeid en hij heeft geleerd hoe hij zijn energie moet verdelen, zodat hij zijn werk vol kan houden. Hager, het Paard, helpt hem nog steeds waar ze kan, maar ze heeft ook geleerd af en toe rust te nemen en te grazen in de wei. Ze heeft geleerd stil te staan en te kijken naar groei en ontwikkeling in zichzelf en om zich heen. Ze wordt geduldiger. Pavae, het Hert, had haar dat geleerd.

Waar is Pavae eigenlijk? Zijn kracht is liefde en geduld en met deze kwaliteiten hield hij Rodu en Hager in balans. Pavae is weg! Wat is er gebeurd?

Niets ernstigs, integendeel! Pavae - hoe kan het ook anders - is verliefd geworden. De gelukkige die zijn hart heeft veroverd is Yvpi, de Arend. Samen hebben ze een gezin gesticht met 5 jongen. Wat een rijkdom!

Maar hoe kun je de kennis overdragen als je 5 kleine monden moet voeden, daar is simpelweg geen tijd voor. Bovendien was Pavae moe en heeft hij geleerd dat hij zichzelf niet meer moet wegcijferen, dat hij zelf aan de beurt is en hij kiest voor zichzelf en zijn gezin.

Maar hoe was dat voor Eth, vroeger waren andere prinsen en prinsessen weg gegaan, daar had ze veel pijn en verdriet van gehad en daardoor was ze zelfs op haar rug terecht gekomen. Maar nee, Eth bleef stevig overeind. Het trauma is verwerkt. Ze kijkt met liefde naar Pavae en Yvpi die een nieuw leven opbouwen.