Mijn innerlijke criticus


Het ontmoeten en bewust worden van je innerlijke criticus is een goede start om jezelf te leren kennen. Een stem die soms heel luid kan klinken, maar die niet van jou is. Het is een verinnerlijkte stem van je vader of moeder, van een oma die je verzorgd heeft of een andere belangrijke leraar. Word je bewust van die innerlijke stem. Deze geeft aan hoe je er mag zijn…. Er mag zijn vanuit liefde. Klinkt goed, zo hoor ik je denken. Maar wat als deze stem zegt dat je er niet toe doet?! Tot nu toe heb je hiermee moeten leren leven en dealen. Want een innerlijke criticus verdwijnt nooit.

Tot nu toe…

Deze stem is direct van invloed op je zelfvertrouwen. Het kan zo maar zo zijn dat je je door deze stem verbindt aan afwijzing of prestatie. Je kunt dit vooral merken wanneer je uit je comfortzone stapt. Wanneer je wat spannends doet waardoor je zichtbaar wordt, dan is de interne criticus het sterkst aanwezig.

Ik ben niet goed genoeg. Is het wel waardevol wat ik te melden heb. Ze zullen me vast niet serieus nemen. Wat ik ook doe, uiteindelijk wordt ik niet gezien. Doe ik er eigenlijk wel toe? Maar….. ik ga ervoor….. Ik worstel en kom boven! Het lijkt erop dat wanneer je zo reageert je een koppeling hebt waarbij je begint met afwijzing en eindigt in prestatie. Dit is dan weer terug te vinden bij één van de ouders of bij allebei. Daardoor projecteert een onbewuste innerlijke werkelijkheid zich steeds weer in het dagelijks leven. Je kunt ervoor kiezen om hiernaar te luisteren en nooit boven jezelf uit te stijgen. Je kunt er ook voor kiezen om je bewust te zijn van dit proces en van je prestentatie te gaan genieten en dus niet te luisteren naar de innerlijke criticus. Te genieten van wat je bereikt hebt en het te vertellen aan de wereld vanuit een gevoel van passie en fun.

En toch… die innerlijke stem blijft op de achtergrond aanwezig en kleurt je werkelijkheid!

Binnen de Emotieve Therapie zijn we jaren bezig geweest om dit te ordenen en te kijken naar hoe dit proces in zijn werk gaat. Kijken naar hoe mensen zich druk maken over hoe anderen over hen zullen denken. Word wakker! Luister naar wat anderen over je zeggen. Wat pak jij eruit? Welke woorden doen wat met je? Zo kun je de woorden die je hoort, zien als het gevolg van de door jouw ingenomen ruimte. Wanneer je je hoofd boven het maaiveld uitsteekt dan heeft dat gevolgen. Als je zichtbaar wordt, krijg je soms een staande ovatie en soms wordt je uitgejouwd. Focus dan op de pionier in jezelf en op de mensen die jou zien. Al die meningen zijn een reactie op de kracht van waaruit jij je manifesteert. Wanneer de reacties je pijn doen, weet dan dat dit te maken heeft met wat je diep van binnen over jezelf denkt. Door wat anderen over je zeggen, krijg jij zicht op je negatieve kernovertuigingen. Hoe je om gaat met deze overtuigingen wijst je de weg naar een negatieve koppeling van liefde.