Seksuele traumatiek die bijna niemand kent


Bij seksuele traumatiek denken we vaak alleen aan incest, seksueel misbruik en verkrachting. De dader heeft dan letterlijk de geslachtsdelen van zijn of haar slachtoffer betast of gepenetreerd of zich laten betasten of penetreren.

Onbekender is een vorm van seksuele traumatiek waarbij lichamelijk vaak niets is gebeurd, maar waarbij (meestal) de ouder een volwassen vorm van seksualiteit op het kind projecteert waar het kind nog niet aan toe is. De ouder is zich er over het algemeen niet van bewust dat deze projectie voor het kind verwarrend en zelfs traumatisch kan zijn.

Wat gebeurt er dan wel?

Denk bijvoorbeeld aan meisjes van een jaar of 6. Het komt wel voor op deze leeftijd dat zo’n meisje zegt dat ze met haar vader wil trouwen en verleidelijk gedrag van haar moeder kopieert. Op het moment dat de moeder jaloers wordt op de aandacht die de vader aan hun dochter geeft, kan er onbewust een volwassen seksualiteit op de dochter geprojecteerd worden.

Mensen hebben vanaf hun geboorte seksuele gevoelens. Deze gevoelens blijven niet beperkt tot de geslachtsdelen maar betreffen het hele lichaam en energetische systeem van de mens. Seksuele energie is niets meer of minder dan levensenergie en die kun je inzetten om te vrijen, maar bijvoorbeeld ook om te schilderen of welke passie dan ook te beleven.

Het meisje van 6 in het voorbeeld hierboven is niet bezig met geslachtelijke seksualiteit. Ze leeft haar levensenergie en kopieert het gedrag van haar moeder. Wat er gebeurt als moeder jaloers wordt, is dat moeder boos gaat reageren als haar dochter aandacht vraagt en krijgt van haar vader. Het meisje leert hiervan dat ze iets doet wat slecht is, want mama wordt boos. Ze raakt in verwarring, want papa wordt niet boos. Afhankelijk van het karakter van het meisje zal ze haar levensenergie onderdrukken en daarmee later de mogelijkheid om van seks te genieten. Het kan ook omgekeerd zijn en dan is het meisje op jonge leeftijd gepreoccupeerd door alles wat met seks te maken heeft. Of ze daar dan van geniet is een andere vraag.

Hetzelfde geldt overigens voor vaders die jaloers worden op de aandacht die hun vrouw aan hun zoon geeft in plaats van aan hem.