top of page

Seksuele traumatiek die bijna niemand kent


Bij seksuele traumatiek denken we vaak alleen aan incest, seksueel misbruik en verkrachting. De dader heeft dan letterlijk de geslachtsdelen van zijn of haar slachtoffer betast of gepenetreerd of zich laten betasten of penetreren.

Onbekender is een vorm van seksuele traumatiek waarbij lichamelijk vaak niets is gebeurd, maar waarbij (meestal) de ouder een volwassen vorm van seksualiteit op het kind projecteert waar het kind nog niet aan toe is. De ouder is zich er over het algemeen niet van bewust dat deze projectie voor het kind verwarrend en zelfs traumatisch kan zijn.

Wat gebeurt er dan wel?

Denk bijvoorbeeld aan meisjes van een jaar of 6. Het komt wel voor op deze leeftijd dat zo’n meisje zegt dat ze met haar vader wil trouwen en verleidelijk gedrag van haar moeder kopieert. Op het moment dat de moeder jaloers wordt op de aandacht die de vader aan hun dochter geeft, kan er onbewust een volwassen seksualiteit op de dochter geprojecteerd worden.

Mensen hebben vanaf hun geboorte seksuele gevoelens. Deze gevoelens blijven niet beperkt tot de geslachtsdelen maar betreffen het hele lichaam en energetische systeem van de mens. Seksuele energie is niets meer of minder dan levensenergie en die kun je inzetten om te vrijen, maar bijvoorbeeld ook om te schilderen of welke passie dan ook te beleven.

Het meisje van 6 in het voorbeeld hierboven is niet bezig met geslachtelijke seksualiteit. Ze leeft haar levensenergie en kopieert het gedrag van haar moeder. Wat er gebeurt als moeder jaloers wordt, is dat moeder boos gaat reageren als haar dochter aandacht vraagt en krijgt van haar vader. Het meisje leert hiervan dat ze iets doet wat slecht is, want mama wordt boos. Ze raakt in verwarring, want papa wordt niet boos. Afhankelijk van het karakter van het meisje zal ze haar levensenergie onderdrukken en daarmee later de mogelijkheid om van seks te genieten. Het kan ook omgekeerd zijn en dan is het meisje op jonge leeftijd gepreoccupeerd door alles wat met seks te maken heeft. Of ze daar dan van geniet is een andere vraag.

Hetzelfde geldt overigens voor vaders die jaloers worden op de aandacht die hun vrouw aan hun zoon geeft in plaats van aan hem.

Een ander voorbeeld is de vader die ziet dat zijn dochter van 12 vrouwelijke vormen krijgt. Hij kan opgewonden raken van het feit dat ze borsten krijgt. Ten eerste is dat energetisch voelbaar, maar dat is niet het grootste probleem zolang vader hier respectvol mee omgaat. De valkuil voor vaders is dat ze schrikken van hun gevoelens en zich terugtrekken uit het contact met hun dochter. Juist dit terugtrekken, zonder enige vorm van uitleg over bijvoorbeeld normen en waarden, kan het kind ervaren als afwijzing. De dochter begrijpt niet wat ze verkeerd doet, ze ziet alleen dat papa ineens stug en teruggetrokken reageert en kan geen contact meer met hem krijgen. Als ze een knuffel wil, wordt ze weg geduwd. Het is in dit geval de vader die onbewust liefde met seksualiteit verwart en daarmee liefdevolle aandacht en aanraking uit het contact bant.

Het gevolg van deze situaties kan zijn dat het meisje of de jongen geblokkeerd raakt op het moment dat het wel toe is aan seksuele activiteit. Ze merken de blokkade en proberen te achterhalen hoe dat komt. Vaak is de angst groot dat ze lichamelijk door vader of moeder zijn misbruikt, want waarom zouden ze anders niet kunnen genieten van seks.

De gevolgen van deze vorm van seksuele traumatiek zijn daarom vaak hetzelfde als de gevolgen van seksueel misbruik waarbij de lichamelijke integriteit van het kind wel is geschonden. Er ontstaat namelijk een blokkade of een preoccupatie op het gebied van seks overgoten met een saus van verwarring en het gevoel iets verkeerd te hebben gedaan.

De gevolgen van seksuele traumatiek zie je terug in emotionele ladingen die te maken hebben met angst, boosheid en verdriet en die voelbaar zijn in het lichaam.

Een veel voorkomende overtuiging is dat je voor de rest van je leven getraumatiseerd bent als je seksueel misbruikt bent of een andere traumatische ervaring hebt meegemaakt. Dat je er hooguit mee om kunt leren gaan. Zolang de emotionele ladingen blijven zitten, is dat ook zo. Ladingen kunnen echter geneutraliseerd worden in een autonoom zenuwcentrum in de buik dat we binnen de Emotieve Therapie het gevoelscentrum noemen. Hierdoor verdwijnen de ladingen waardoor de persoon weer kan leren genieten van lichamelijkheid, maar ook de keuzemogelijkheden terug heeft om zich zelf anders te gaan gedragen, denk dan bijvoorbeeld aan grenzen stellen.

Heb jij ook last van angst, boosheid of verdriet in relatie tot seksualiteit? Dan is Emotieve Therapie wat voor jou. Bekijk de lijst met Emotief therapeuten op onze website en kies er één waarbij jij je veilig voelt.

Recente berichten
Uitgelichte berichten
Search By Tags
bottom of page