Vlinders in je buik


Mooi hè, verliefd zijn (zolang je niet afgewezen wordt). Onafhankelijk van leeftijd, geslacht, ras, intellectueel niveau en wat je nog meer kunt verzinnen, kunnen we allemaal verliefd worden.

Als je verliefd bent, voel je je jong. Als 50-jarige kun je rondlopen als een verliefde puber met een lach op je gezicht, een huppel in je benen en vlinders in je buik.

Gek gevoel eigenlijk, die vlinders in je buik. Waar zit dat precies? Zo’n beetje bij je navel en dan ongeveer 5 cm. naar binnen. Dan gaat het daar zo bewegen. Ik denk dat zowat iedereen dat wel gevoeld heeft. Behalve misschien mijn dochter van 20. Toen ik vroeg waar zij haar verliefdheid voelde, zei ze: “In mijn hoofd.” “In je hoofd???? Ben je dan wel echt verliefd?” “Ja hoor, volgens mij wel,” was haar nuchtere antwoord.

En ja, natuurlijk voel je verliefdheid ook in je hoofd, want één van de kenmerken is dat je niet ophoudt om aan iemand te denken. Dat gaat maar door. Slapeloze nachten waar je niet moe van wordt.

Toch voelen de meeste mensen verliefdheid ook in hun buik. Als fladderende vlinders. En als ik mijn cliënten wil laten ervaren wat hun gevoelscentrum is en waar het zit, appelleer ik aan dat gevoel. Dan kunnen ze hem voelen.

Nou heb ik het al een paar keer over dit gevoelscentrum gehad, maar wat is het dan precies? Is het een lichamelijke plek of een energetische plek? En hoe kun je ladingen erin vermengen? Het gevoelscentrum is een autonoom zenuwstelsel in de darmwand dat onafhankelijk van de hersenen functioneert. Het is dus als het ware een tweede brein. Dit is wetenschappelijk aangetoond door dr. Michael D. Gershon, een specialist op het gebied van onder meer de darmen. Hij schreef het boek ‘The Second Brain, a groundbreaking new understanding of nervous disorders of the stomach and intestine’.Nog eerder is het al gevonden en beschreven door Duitse wetenschappers net voor de Tweede Wereldoorlog.

Het is een lichamelijke plek. Het kan samentrekken, tintelen, golven, bewegen, kloppen, verkrampen etc.

Het is ook een energetische plek. Het is Hara bij de Japanners en Tan Tien bij de Chinezen. De Noord-Amerikaanse Indianen beschrijven het gevoelscentrum, maar houden geheim hoe ze ermee werken en de Sjamanen bij de Inca’s beweren dat de buik het gevoel opeet.

Wat is eigenlijk een lading? Een lading is een plek die je kunt voelen als een lichaamsspanning op een specifieke plek in je lichaam. De brok in de keel of de knoop in de maag zijn daar bekende voorbeelden van. De meeste voorkomende lading bestaat uit een onmachtig deel en een gedraging, waarbij de gedraging bedoeld is om je uit de onmacht te halen. Het gedrag, hoe inefficiënt ook, heeft dus een positieve intentie. Het is ontsnappend, beschermend of rustgevend.